Meie pere lemmikküpsetised vol 1: toorjuustukook
19.02.2021
Mõtlesin, et panen kirja meie pere firmaroad, mis õnnestuvad alati ja millega võin alati kindla peale välja minna. Esimeseks valisin toorjuustukoogi, mida küpsetan tavaliselt veidi pidulikemal puhkudel. Sarnast kaerajahu põhja kasutan pea kõikidel magusatel ja ka soolastel (suhkru jätan ära siis) kookidel/ lahtistel pirukatel, sest see jääb mõnusalt mure ja küpsisene. Mulle saiased e biskviittaignaga tordid ja koogid ei meeldi. Põhja võib teha ka nisujahuga, aga arvan, et kaer on tervislikum. Kui soovid suuremat kooki, siis võta 1,5-2kordse koguse.
Sametine toorjuustukook kaerapõhjal
Põhi:
- 100g võid
- 1dl suhkrut (või veidi vähem)
- 2,5dl kaerajahu (soovi korral osaliselt asendada mandlijahuga või kookoshelvestega)
- 1 muna
- 1tl küpsetuspulbrit
Täidis:
- 400g toorjuustu (mina ostan tavaliselt 1 light ja 1 tavalise)
- 400g kohupiimapastat (mina kasutan tavaliselt magusat vaniljemaitselist pastat)
- 1dl suhkrut (kui maitsestamata kohupiimapasta, siis 2dl)
- 3 muna
- 1spl jahu
Soovi korral täidisesse:
- Sortsakas konjakit või rummi vms (võid maitsta ka😉)
- 100g šokolaadi, võib ka vähem, ma tavaliselt maitsen 2-3 tükki ära😅 (näiteks Bitter 56% või Anneke)
- 30g hapukoort
Kate (soovi korral):
- Sortsakas konjakit või rummi
- 100g šokolaadi (Bitter 56%)
- 50g hapukoort
Valmistamine:
Sulata või mikrouunis. Samal ajal mõõda ja sega kokku kaerajahu, suhkur ja küpsetuspulber. Lisa need sulanud võile. Lisa ka muna ja sega mõnusaks massiks. Suru see märja käe või lusikaga küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (läbimõõduga umbes 24-26 cm) ja küpseta eelsoojendatud ahjus 175° juures umbes 15 minutit (pöördõhk), tavaahjus umbes 20 minutit, kuni hakkab kergelt pruunikaks tõmbuma.
Niikaua kui põhi küpseb sega täidis kokku. Toasoojale toorjuustule (mina panen kõigepealt toorjuustu kaussi ja kuna ma ei viitsi tavaliselt seda enne toasoojas hoida, siis pistan umbes 30-60 sekundiks selle ka mikrokasse) lisa ülejäänud komponendid (välja arvatud munad) ja mikserda ühtlaseks. Munad lisa ükshaaval kõige viimasena ja mikserda veel.
Kui tahad tumedat ja šokolaadisemat kooki, siis sulata 1 šokolaad (näiteks Bitter 56%) mikrouunis. Sulanud ja veidi jahtunud šokolaadile lisa sortsakas hapukoort (10%list) ja sega läbi, lisa ka sorts rummi või konjakit. Ka valgena on kook väga hea, aga vahelduseks võib šokolaadisemat teha.
Kalla segu põhjale ja küpseta pöördõhuga ahjus 150° juures 30 minutit, siis keera ahi kinni ja jäta kinnise uksega ahju tunnikeseks järelküpsema. Seejärel võta kook välja ja enne katte tegemist lase koogil maha jahtuda.
Kõige lihtsam kate on koogile šokolaadi-hapukoore seguga. Sulata šokolaad ja lisa hapukoor, sega ühtlaseks. Kui läheb segades tükiliseks, siis võid uuesti koos hapukoorega korra mikrokasse panna. Võid lisada ka konjakit vms, aga see pole esmatähtis.
Kaunista kas marjade, värviliste nonparellidega või kookoshelvestega vms Naudi😋
Mina küpsetan koogi tavaliselt eelmisel õhtul valmis ja katte ning kaunistused teen järgmisel päeval. Kook seisab külmikus paar päeva kindlasti.
Mõnusat küpsetamist!
Comments