Elage, armastage, tehke lapsi ja naeratage!

Õhus on tunda kevadet😍
14.02.2023


Veebruar on eriline kuu mitme toreda sĂŒndmuse poolest. NĂ€iteks ĂŒks tore pĂ€ev on sĂ”brapĂ€ev. Olgugi, et see ei ole just Eesti juurtega tĂ€htpĂ€ev, on selle mĂ”te ikkagi vahva. Peale piduliku EV aastapĂ€eva on veebruaris ka minu vanemaks saamise pĂ€ev. 19.veebruar on sellel aastal just minu Ă”igel sĂŒndimise pĂ€eval, nimelt ilmavalgust nĂ€gin just pĂŒhapĂ€eva hommikul kell 3.30. Kurvaks teeb mind aga see, et sĂŒnnipĂ€evale ei tule keegiđŸ˜„ Mulle nii meeldib ettevalmistusi teha, kĂŒpsetada ja keeta, lauda katta ja ennast sĂ€ttida.. Peale vanemate lahkumist pole aga sĂŒnnipĂ€ev enam see, mis ta olema peaks... Nii loodan alati, et keegi ikka ĂŒllatab ja tuleb😍 Sellel aastal istume perega pidulikuma laua taha laupĂ€eval, 18.veebruaril, sest Ă”igel pĂ€eval on mul teised tegemised. Nii et, hea sĂ”ber, kui sa seda loed, siis tea, et ootan sind laupĂ€eval kĂŒlla🙂 

14.02.2023

Selle aasta algus on olnud ikka tĂ”eliselt raske. Ei tea, kas peab paika, algab raskelt, lĂ”ppeb kergelt, sĂ”nakĂ”lks? 

4.jaanuar 2023

1.jaanuar 2023

No igatahes peale jĂ”ule jĂ€ime kĂ”ik haigeks, mul oli veel 31.detsembrilgi vĂ€ike palavik (37,2°), mida loomulikult trotsisin ja tegin ikka kĂ”iki asju nagu tervena: liikusin, koristasin, kokkasin, föönitasin ja harjasin koera, jĂ”in veini ja olin kaua ĂŒleval. Õnneks tĂ”mbas aktiivne tegevus ka palaviku alla. Tobe köha ja nohu kimbutasid veel aga mitu nĂ€dalat. 

Jaanuaris Ôues:

Jaama oja

KolmekuningapÀeva laadal 7.01.2023

KolmekuningapÀeva laadal 7.01.2023

KolmekuningapÀeva laadal 7.01.2023


KolmekuningapÀeva laadal 7.01.2023


KodutÀnava otsas

VĂ”nnu kĂŒlamajas, kus ma kuus korra kĂ€in pannkoogihommikul lastele mĂ€nge tegemas (8.jaanuar 2023):

Mirtelile meeldivad vĂ€ga hobused ja ta ei karda neid ĂŒldse😍







11.jaanuarini kestis talv, siis algas kevad😆:


14.jaanuar aga nii:



Ja siis, nagu selgest taevast, tuli uus haigus. Just jĂ”udis ninaalune hakata Ă€ra paranema, kui jĂ€lle nohu kimbutama hakkas. Enne oli veel paar pĂ€eva kĂ”rget palavikku, luud-kondid-lihased valutasid ja ĂŒldine vĂ€simus isegi palaviku möödudes. Tegelikult alustas haigusega jĂ€lle Robert, palavik tĂ”usis ruttu suht kĂ”rgele ja taandus visalt. Mingi 5 pĂ€eva oli Robert pidevalt palavikus, kĂ”rgena oli ĂŒle 39°, ja kui alla lĂ€ks, siis umbes 37,7°. PĂ€ris normaalseks ei langenud mitu pĂ€eva. Paari pĂ€eva pĂ€rast jĂ€ime mina, Mirtel ja Mihkel haigeks. Oi, see on hull, kui endal on kĂ”rge palavik, aga teiste eest on vaja ikka hoolitseda. Õnneks olime Priiduga vĂ€hemalt eri aegadel haiged, tema jĂ€i veidike hiljem. Lasteaias said lapsed jaanuaris tĂ€pselt 2 pĂ€eva kĂ€ia. 

Tubased tegevused haiguse ajal jaanuaris:








Tavaliselt ongi nii, et Robert jÀÀb kĂ”ige enne haigeks, vahepeal teised, ja lĂ”puks Mirtel. Nii ei saagi lapsed pikka aega ĂŒhel ajal Ă”ue. Nii unistan rutiinist, kui pea igal hommikul ja Ă”htul sai Ă”ues kĂ€idud. Tavaliselt hommikupoole kĂ€isime kas kĂ€ru vĂ”i rattaga poes ja Ă”htul niisama aias mĂ€ngimas vĂ”i ĂŒmbruskonnas jalutamas. NĂŒĂŒd on koguaeg keegi haige, nii et Ă”ue lapsed Ă”ieti ei saagi. Ja mingeid asju peame ka haiguste tĂ”ttu eraldi tegema. NĂ€iteks jaanuari esimesel nĂ€dalal kĂ€isime koos Roberti ja Mihkliga Tallinnas Skypargis hĂŒppamas ja ronimas ning Haapsalu Hestia spaas mĂ”nulemas. Mirtelit ei julgenud veel kaasa vĂ”tta, sest ta polnud veel pĂ€ris terve. Nii ta jĂ€igi issiga koju.

Tallinnas Skypargis hĂŒppamas (5.jaanuar 2023):




Robertile meeldis vĂ€ga ronida. Peab vist suvel seiklusparki minema. 





Aasta algus on minu jaoks alati veidi masendav, pĂŒhadejĂ€rgne pohmell vist. KĂ”ht on paksuks söödud, raha on kinkidele Ă€ra raisatud, tööpakkumisi pole jne Ei olnud ka see jaanuar teistest erinev. Raha muidugi veidi oli, aga ostsime Priiduga kahepeale lennureisi Horvaatiasse, nii et kuu lĂ”pus oli ikka raske kĂŒll. 1.jaanuarist alustatud dieet jĂ€i aga koos haigusega sinnapaika. Nii et peab jĂ€lle uuesti alustama. Kui saaks keegi selle magusaarmastuse geeni minu seest vĂ€lja juurida.

Trenn terrassil koos koer Tiinaga (03.02.2023):




Beebikooli vÔimlemine 17.01.2023

Minu kohta kÀib see luuletus:
Tuli tali, tulid tuisud, 
jĂ€nes ostis uued uisud. 
SĂ”itis pĂ€eva, sĂ”itis kaks, 
vaatas peeglist, ikka paks. 





Minu EMA

29.jaanuar oli meie pere jaoks alati tĂ€htis pĂ€ev, minu ema sĂŒnnipĂ€ev. Sellel aastal oleks Vaike Palusoo (s Vellenurm) saanud 85.aastaseks. Kahjuks nĂŒĂŒd on ta juba veidi ĂŒle aasta mulla all. Oleks ju vĂ”inud kĂŒll veel elada ja meid Ă”petada ja rÔÔmustada. Tunnen, et vajaksin teda vĂ€ga. Ema oli 40.aastane kui mind sĂŒnnitas. Olen ĂŒsna vanade vanemate laps, kuigi tĂ€napĂ€eval pole see ĂŒldse harv nĂ€htus, ĂŒha vanemad sĂŒnnitavad. Kahju on ainult sellest, et koosoldud aeg nii lĂŒhikeseks jÀÀb. Nii tahaks, et ta nĂ€eks oma lapselapsi kasvamas ja et lastel oleks vanaema. Meil jÀÀb ĂŒle ainult mĂ€letada ja mĂ”elda, et ehk ta kuskil ikka jĂ€lgib meid. Minu ema oli vĂ€ga hea ja lahke inimene, kelle poole vĂ”is alati oma murega pöörduda. Ta aitas alati, nii nagu oskas, nĂ”udmata selle eest vastutasu. Talle meeldisid vĂ€ga kaunid kunstid, teater, ilukirjandus, luule, (klassikaline) muusika. PĂ€rit oli ta sĂŒgavalt usklikust perest, kasvanud koos ema Eliise Vellenurme (s Tomberg) ja vennaga, isa (Aleksander Vellenurm, enne eestistamist Velsmann) hukkus kaks nĂ€dalat enne II maailmasĂ”ja lĂ”ppu. Enamik rannarootslastest pĂ”genesid sĂ”ja ajal Rootsi, minu vanaema Eliise jĂ€i aga kodumaale, sest ootas oma kallist abikaasat sĂ”jast koju. Ema Ă”ppis Sutlepa koolis, peale selle lĂ”petamist lahkus isatalust Sutlepas ja asus Ă”ppima ja töötama Tallinna, kuhu jĂ€i pikkadeks aastateks. Kuigi suved veetsime kĂ”ik Sutlepas, elasime Tallinnas. Ema oli kaubanduskoolis (15.kutsekeskkool) mĂŒĂŒjate kursusejuhendaja ja isa katsetehases "Estoplast" seadistaja. PensionĂ€rina asus ema elama taas oma isatallu Sutlepas, oli vĂ€ga aktiivne, suhtles palju ja korraldas kĂŒlakokkutuleku. Oli ta ju ĂŒks ainsamaid kĂŒla pĂ”liselanikke, mis sest, et vahepeal kaua lennus olnud. Sutlepas pidasid ema-isa algul loomi, siis aga loobusid ja hakkasid lapselapsi hoidma. Korra nĂ€dalas kĂ€isid nad alati Haapsalus sĂŒĂŒa ostmas ja nii Ă”nnestus mul neid tihti nĂ€ha. Oi, kuidas nendest kohtumistest puudust tunnen. NĂŒĂŒd puhkavad mĂ”lemad Sutlepa kalmistul. Puhake rahus!

Lapsed kasvavad ka nii kiiresti. Lugesin just ĂŒhte paari aasta tagust postitust. Oi, kui vĂ€iksed ja nunnud tĂ€tsikud olid. MillegipĂ€rast on jÀÀnud see tĂ€tsikute sĂ”na. Selle mĂ”tles ju kunagi Robert vĂ€lja. Algul olid kĂ”ik lapsed tema suus tĂ€tsid, siis Mirteli sĂŒndides sai temast tĂ€ts, ja jĂ€igi tĂ€tsiks. NĂŒĂŒd hĂŒĂŒan neid mĂ”lemaid vahel tĂ€tsikuteks. Üldiselt on nad mĂ”lemad hĂ€sti tublid. Robert on hĂ€sti huvitava jutuga, rÀÀgib palju ja teeb nalja. Kuna Mirtelit vĂ”tame ka nagu suuremat last, siis ongi ta hĂ€sti kiiresti arenenud. Ta rÀÀgib oma vanuse kohta hĂ€sti, söögiga pirtsutab vĂ€hem kui Robert, kĂ€ib ilusasti suure poti peal. MĂ”lemale meeldib vĂ€ga laulda. Robert mĂ”tleb ise laule vĂ€lja ja laulab. Üldse on Robert ja Mirtel hakanud ka veidi koos mĂ€ngima, mille ĂŒle on mul super hea meel. NĂ€iteks ajavad ĂŒksteist taga, mĂ€ngivad peitust vĂ”i mĂŒravad. Hoolivad nad ka teineteisest palju, kui ĂŒks on puudu, siis kĂŒsivad kohe. Kui Robertile midagi head annan, siis ta palub alati Mirtelile ka anda. Nii armas. Vahel harva nad ka kallistavad ja Robert vĂ”tab Mirteli sĂŒlle. 

Kalli-kalli 13.01.2023

14.veebruar 2023


Metsas (11.02.2023):




Kui emme on kloun😆 11.02.2023

Praegu meeldivad neile vĂ€ga pusled, 100 korda pĂ€evas peab uuesti kokku panema. Robertile meeldib vĂ€ga ka telefonimĂ€nge mĂ€ngida, aga seda peame piirama. Kui telefon Ă€ra vĂ”tta, siis leiab peagi mingi Ă€geda tegevuse ja mĂ€ngib Mirteliga. Roberti ĂŒheks Ă€gedaks kiiksuks on sildid. Juba vĂ€ikesest peale armastab ta igasugu silte krudida, eriti oma T-sĂ€rgi omi. Mida pikem silt, seda parem. Ilma sildita sĂ€rki ei taha selgagi panna. Mirtel on enda jaoks leidnud erinevad filmikarakterid ja samastab ennast nendega. NĂ€iteks Elsa ja Lotte on lemmikud. Muidugi vaatame ka neid filme. Kui Robertiga Tallinnas nina-kĂ”rva-kurgu arsti juures uuringutel kĂ€isime, siis lĂ€ksime ka ĆĄoppama. Mirtel jooksis vaimustunult H&M lasteosakonnas ĂŒhe Elsa asja juurest teise juurde. Ostsin siis Elsa kleidi talle, mida ta nĂŒĂŒd uhkusega kannab. Sain aru, et lĂ”puks on mul olemas keegi, kellega ĆĄoppamas saan kĂ€ima hakata, sest Robertil hakkasid kohe riidepoes jalad valutama ja ega Priit ka pole sellest kunagi vaimustunud olnud. 😆 Õnneks saime ka arstilt positiivse teate, et Robertil midagi hullu kĂ”rvade, kurgu ja ninaga ei paista olevat. 

Uhke Mirtel Elsa kleidiga ja ehetega (30.ja 31.jaanuaril):




Beebikooli saab sÔita ka nii (9.02.2023):

Meisterdasime beebikoolis sĂ”brapĂ€evaks sĂŒdameid (09.02.2023)


Preili poseerib beebikoolis 9.02.2023
Lastele meeldib beebikoolis vĂ€ga, rohkem kui lasteaias 14.02.2023 





Õues kĂ€ime tavaliselt hommikuti, aga kuna kauem on valge, siis vahel ka Ă”htul. Lastele meeldib vĂ€ga aias mĂ€ngida, aga tihti kĂ€ime ka poes vĂ”i metsas jalutamas. Poodi on meie juurest veidi ĂŒle kilomeetri, nii et paras maa. Robert sĂ”idab tavaliselt rattaga, Mirtel vahel kĂ€rus ja vahel jooksurattaga. KĂ€ruga on kindlam minna, sest siis saab kiiremini. Robert sĂ”idab juba nii kiiresti, et minul on joostes tegu, et jĂ€rele jĂ”uda. Hea trenn🙂

Juba saab natuke liivakasti (27.01.2023):



KĂ€rutita🙂 31.01.2023






Robert kÀskis pildistada 12.02.2023

Beebikooli 14.02.2023




Muidugi sooviks ka vĂ€ga esineda, kĂ”ige toredam oleks lauludega teisi rÔÔmustada. Siiski on millegipĂ€rast minu rolliks vist kujunenud pigem lastele ĂŒrituste korraldamine. See on ju ka vĂ€ga vahva. Kasutan alati ju mĂ€ngude lĂ€biviimisel hĂ€sti palju kitarri saatel laulmist. Tore, et veebruari koolivaheajal oodatakse mind juba kolmandat korda Haapsalu Hestia hotelli lastega mĂ€ngima ja meisterdama. JĂ€relikult olen oma tööd hĂ€sti teinud, et ikka jĂ€lle tagasi kutsutakse. 

Tulevase peaministriga 9.02.2023

Kuidagi nii tahaks, et miski eesmĂ€rgi endale leiaks. Veidi kahju, et sel aastal ennast valimistest kĂ”rvale jĂ€tsin. Neli aastat tagasi kandideerisin riigikokku ju ĂŒpriski hea tulemusega. Valituks kĂŒll tol korral ei osutunud, aga see aeg oli pĂ”nev. Eks alati ju loodad ikka maksimumi. Sel aastal on mul ainult valimisrÔÔm, ja muidugi lootus, et ehk saadakse kokku hea valitsus ja elu lĂ€heb Eestis paremaks. Tegelikult soovin sĂŒdamest, et eestlased oleks ĂŒhtsemad ja ei kritiseeriks kedagi nii valikute kui vaadete pĂ€rast. Ma usun, et hea Eesti elu vĂ”ti peitubki koostöös. Elage, armastage, tehke lapsi ja naeratage, kĂ”lab ju hĂ€sti? 

Meie loomad ka:


Newfoundlandi koer Tiina, 1a ja 7k

6kuune kiisu nimega Kribu vĂ”i Kassu... 



Comments

Popular posts from this blog

KÔik teed on valla

Tahan sĂŒnnitama...

VĂ€hist, volikogust, unistustest, seiklustest, lastest.