Suvevõlud Eestimaal: Hiiumaa (25.-26. juuni)




Hiiumaal on alati mõnus. Esiteks juba sinna minek praamiga on ülitore. Õnneks on Rohuküla sadam ka kodust ainult 7km kaugusel, nii et väga varakult ei pea ennast sadamasse sättima. Nojah, mis ma räägin, tegelikult on alati nii kiire asjade ja laste pakkimisega, et sadamasse jõuame tavaliselt viimasel hetkel. Alles siis kui praami peal oleme, tunnen, et nüüd võib puhkus alata.

Otsisime kohe üles mängutoa, kuhu Robert ja Mihkel kohe mängima suundusid. Parvlaev Tiiu mängutuba oli igatahes super: sisustatud huvitavate asjadega, puhas ja ilus. Peale meie mängijaid väga polnud, nii et saime kõike jagamata nautida. Pärast sõime loomulikult jäätist ja käisime mõned tiirud õues. Seal oli aga nii palav (+30 kraadi), et eelistasime ikka siseruume. 

Reis läks ruttu nagu ikka, ja juba Hiiumaal olles seadsime autorattad Kärdla suunas, et lõunat sööma minna. Olin valinud lõunatamiseks Sõnajala söökla http://toitlustus.ee/, mis tagasiside põhjal pidi olema hea, kodune ja soodne söögikoht. Kahjuks oli see aga sellel päeval hoopis suletud ja pidime uue koha leidma. Nii tüütu kui oled juba arvestanud, et kohe saab süüa ja siis ei saagi. Robert ei kannata üldse kui söömine edasi lükkub. Mõtlesime siis minna Linnumäe puhkekeskuse restorani https://www.facebook.com/linnumaeresto , kus olime ka varem mitu korda käinud. Seal oli aga suhteliselt kesine ja kallis menüü, päevapakkumisi üldse polnud. Niisiis läksime üle tee Selverisse, ostsime sooja toitu ja tegime oma armsas grand voyageris pikniku. Kõik olid rahul. 
Siis oli juba aeg sealmaal, et Robertil tuli tuduaeg. Võtsime käru, jätsime auto Selveri parklasse ja läksime jalutama. Robert jäi ruttu magama ja nii me siis jalutasime 30kraadises kuumuses Rannapaargu poole. Kui kohale jõudsime, läksin kohe ujuma. 
Kärdla rand on nii mõnus, oleks Haapsalus ka selline. Paralepa on aga täielik vetikatega mudaauk sellega võrreldes. Kärdla rannas on aga mõnus liivapõhi, alguses on madalam ja natuke edasi minnes saab ka täiskasvanu ujuda. Kusjuures ka sügavas vees on mõnus liivapõhi. Vesi oli parajalt soe, aga karastav. 


Olen mitmeid kordi seal rannas jalutanud, aga kunagi pole niimoodi ujumas käinud. Tänu megapalavusele seekord käisin, ja ei kahetse, leidsin superranna. Mõtlesin, et nii kahju, et Robert magab... Samas plaanisime nagunii veel õhtupoole kuskile ujuma minna.

Peale mõnusat paaritunnist uinakut Robert ärkas ja sõit läks lahti meie ööbimiskoha poole, milleks olin valinud Dagen Haus külalistemaja Kassaris https://www.dagen.ee/ Arvustuste ja kirjelduse põhjal tundus tore koht. Veel on meie jaoks oluline, et hommikusöök oleks hinna sees. Toa valisin saunaga deluxe, mis asus ainsana I korrusel. Hind oli meie 4liikmelisele seltskonnale (2 täiskasvanut,  11a ja 19kuune) suhteliselt soodne (100€). 


Kogu kompleks asub vanas mõisa kuivatis ja näeb väga äge välja, v.a. laste mänguplats, millest oleks nagu sõda üle käinud ja siis veel mitmeks aastakümneks seisma jäetud. Kodulehel lubatakse küll lastele mängumaja ja kiikesid. Viimased olid aga pleekinud, katkised ja tilpnesid nukralt postide vahel. Mängumaja samamoodi oli väga väsinud ja sassis, nii et last sinna küll sisse ei laseks. Kuna mul on väike laps, siis on mänguväljak üks olulisemaid majutuskoha juures. Edaspidi plaanin alati selle enne välja uurida, ja selle põhjal teen ka otsuse, kuhu minna. 
Tuba ise oli mõnusalt jahe, vastuvõtt see-eest supersoe ja sõbralik. Kasutasime loomulikult ära ka saunamõnusid. Toas oli lisaks veel kamin, telekas, külmkapp, pesumasin, toidunõud ja veekeedukann. Pererahvas lubas lahkesti ka kööki kasutada, aga seekord ma ise kokata üldse ei viitsinud. Läksime hoopiski õhtul ujumiskohta otsima ja sööma.

Kahjuks seal Kassari kandis hea ujumiskoht puudub. Imelik, et igal pool on vesi, aga ujuma ei pääse. Ilusamad ja mõnusamad ujumiskohad jäävad kaugemale, nt Luidja rand. Samas on Hiiumaa piisavalt väike, nii et autoga liikudes jõuab väga kiiresti kuhu iganes.  Läheduses leidsime ühe ujumiskoha, millel nimeks põnev Lussuliiva. Asus ekspresidendiproua ekssöögikohast (Evelini restoran ROOG) üle tee. Et randa jõuda, tuli sõita läbi eramaa. Õnneks oli omanik värava lahti jätnud. Kuna ilm oli superpalav, siis oli autosid ja ujujaid küllalt palju. Erilist rannariba seal polnud, läksime kohe vette, mis oli soe nagu supp...ja madal... ja veidi mudane...umbes nagu Paralepas. Vähemalt Robertil oli tore, mina ujuma ei läinudki, Priit ja Mihkel võtsid selle pika teekonna ette.

Peale ujumist plaanisime sööma minna. Kuna kuskile kaugele minna ei tahtnud, siis otsustasime Vetsi talli kasuks https://vetsitall.ee/. Olime seal kunagi pannkooke söömas käinud, lootsin, et ehk seekordki saab. Kahjuks nii hästi ei läinud, pannkoogid ja sõrnikud olid otsas. Pakkusin küll, et tulen kööki ja teen ise... Koht on ka parajalt kallis. Näiteks Priit tellis veiseburgeri, mis maksis 11€. Arvasin, et see on selline hea nagu Haapsalus näiteks Valge Daami laadal müüdav grillburger, aga see oli hoopiski selline vesine. 

Mina tellisin kala-kartulipüree, mis maksis ka umbes sama palju ja midagi erilist see ka polnud. 

Lapsed said mõlemad friikartulid ja olid väga õnnelikud. Neid tasub alati igalt poolt osta, kindla peale minek. 


Ühesõnaga söögikohaga meil ei vedanud, aga tagasiteel ostsime Käina A&O eest pehmet jäätist ja see korvas kõik. Lisaks ostsime veel poest Hiiumaa pagari tooteid, mis on alati nii head.
Järgmisel päeval oli äratus enne kaheksat, kuna kõige väiksem härra on meil suhteliselt varajane. Sõime maitsva hommikusöögi, milleks olid pannkoogid, omlett, puder ja võileivad ning suundusime Hiiumaad avastama. Plaanis oli minna uude elamuskeskusesse Tuuletorn https://tuuletorn.ee/, mis asub majutuskoha lähedal Käina külje all. Kahjuks avatakse see aga alles 11.00, Robertil tuleb aga 12.00 söögiaeg ja siis juba magamisaeg, nii et meil poleks mõtet olnud sinna nii lühikeseks ajaks minna. Jääb vist järgmiseks korraks. Sõitsime hoopis Tahkunasse, jalutasime mere äärde, aga tuletorni ronima ei hakanudki, sest oli nii palav ja me ei viitsinud Robertit nii palju tassida. 


 
Poolel teel Tahkuna tuletorni juurde asub põnev militaarmuuseum https://militaarmuuseum.ee/, mida tasub kindlasti külastada.

 

Sõitsime Kärdlasse ja läksime ujuma. See oli parim plaan. Robertile meeldis ka seal rannas väga. Pärast seda läksime kesklinna pizzat sööma https://mammamia-kardla.ee/et/kodulehekulg/ Valisime selle koha, sest pizza on enamasti alati maitsev ja me ei pidanud pettuma. Siis jäi Robert magama, meie veidi jalutasime ja otsustasime koju sõita. Parvlaev Leiger`i laste mängunurk oli ka super.


Selline oli meie tore reis ja vaheldus argipäevale. Järgmiseks reisiks plaanime minna kas Lõuna-Eestisse Ööbikuoru villasse https://oruvilla.ee/  või siis kuskile Pärnumaale, näiteks Lepanina hotelli https://www.lepanina.ee/ . Mõlemad ööbimiskohad valisin selle järgi, et seal oleks ilus tuba, hommikusöök, restoran (et ei peaks otsima pidevalt kuskilt söögikohti) ja ujumisvõimalus. Ilmselt tuleks veel kontrollida laste mänguväljaku korrasolekut ja olemasolu. Pärnumaal saaks ühendada ka Lottemaa külastusega, Lõuna-Eestis on ka kindlasti põnevaid avastamata kohti. Võibolla jõuab aga suve jooksul mõlemat külastada? Nüüd tuleb jälle ainult ilusaid ilmu oodata...
Ehk keegi oskab ka soovitada ilusaid ja lastesõbralikke majutuskohti, mille läheduses oleks ka põnevat tegevust/vaatamist ja supelrand🙈🏊‍♀️🤸‍♂️

Üks tähtis sündmus veel, nimelt Robert õppis Hiiumaal uue sõna "issi. 
Ta ütleb seda nii vahvalt: "ihhi"😅

Comments

Popular posts from this blog

Kõik teed on valla

Tahan sünnitama...

Vähist, volikogust, unistustest, seiklustest, lastest.