Elu kahe pisipõnniga: topeltõnn!?

22.11.2020

Müts maha kõikide emade ees, kellel väikese vanusevahega lapsed. Jube keeruline on see algus ikka, aga samas ei vahetaks ma seda millegi vastu. Kui üks öösel tissi otsas ja teine lihtsalt su otsas ronib või kui suurem väiksemat käest või jalast sikutab, siis mõtlen küll, et miks ometi? Või siis kui jälle pean hommikul kell 6 ajal ennast üles ajama. Samas on nii üliarmas kui Robert muudkui käib ja musitab, paitab Mirtelit ja nina peale piip teeb. Vahel panen Mirteli põrandale, siis Robert näitab talle oma autosid ja legosid. Mirtel igatahes uudistab huviga. Täna isegi naeratas Robertile. Üldse naeratas Mirtel esimest korda 5nädalaselt, siis kui emme nägusid tegi ja keelt näitas😛

03.11.2020
Robert & Mirtel

28.11.2020 Robert õega mängimas



Vahepeal oli meie peres ka üks suurem sündmus: Robert sai 11.novembril 2aastaseks. Kui eelmise aasta Roberti sünnipäev oli päris suur ja ettevalmistamist küllaga (täpsemalt loe siit: https://illekas.blogspot.com/2019/11/roberti-sunnipaev-ja-suur-mure.html), siis sellel aastal mõtlesin küll, et suurt pidu ei tee, siis hakkasin jälle mõtlema, et nagunii kuskil eriti ei käi ja vahva oleks ju mõned lapsed kutsuda, et koos mängida ja kooki süüa. 

11.11.2020



Kui nimekirja tegema asusin, sain aru, et kodurahu (ja koristamise) huvides oleks mõistlikum kuskil mujal teha. Aga kus? Kui Tallinnas on mängutubasid mustmiljon, siis Haapsalus sellised kohad puuduvad. Uurisin FB grupist Haapsalu & Läänemaa, et kus oleks suure mängunurgaga kohvik vms koht. Soovitati ja kiideti Pöial-Liisi kohvikut, mis asub Aafrika rannas. Kohvik avati selle aasta suve algul. Väljast tundus majake küll väike, aga mahutas päris palju ja mänguruumi oli lastele ka piisavalt. 

Pöial-Liisi kohvik


Kui tavaliselt valmistan oma laste sünnipäevadele kõik toidud ise, siis seekord läksin kergema vastupanu teed, tellisin kõik sealt, ise tegin vaid tordi, mille kaunistasin suhkrupildiga issi tööautost. Sai vägev tort küll, mitte küll nii ilus, aga see eest väga maitsev. Mässasin suhkrupildiga esimest korda ja kõik läks untsu. Mõtlesin, et panen koogile martsipani peale, et pilt sulama ei ei hakkaks, aga martsipan läks rullides katki jne Vähemalt pilt oli peal vägev😄 




Sünnipäevale oli kutsutud 25 inimest: 16 suurt ja 9 väikest, aga mõned jäid tulemata, nii et kokku oli meid 21. Lastest olid kohal Steven, Linda, Roan, Enna, Ekke, Laura Selandra. Kohal olid ka vanaema, vanaisa, mamma ja õde Cesilia.

Ägedad kingitused

Robert oma keskmise õe Eliisega


Mõnus väike telgike

Emme ja issiga

Robert väga nautis oma pidu, mängis mänguasjadega ja jooksis ringi. Õnneks on temaga seltskonnas lihtne ja kaaslastega käitub ta hästi. Ei pea kartma, et ta lööb või kellelgi midagi käest kisub vms Tegime koos ka mõned laulumängud.




Roberti oskustest niipalju, et ta hüppab, plaksutab, kükitab, tammub jne, pissib vahel potti, enamasti mähkmesse, kakanud potti ei ole. Söömisega saab ise hakkama, aga siis on kõik laga täis, lihtsam on talle ise anda. Tassist joob piima ja vett hästi. Lutt meeldib talle ikka väga, eriti öösiti otsib seda, aga ka päeval. Ainult kui välja lähme, paneb ise ilusasti luti kapi peale. Pükse ja sokke ja ka mähet oskab endal ära võtta. Ülejäänud riietega peab aitama. Riidesse ei pane veel ise. Räägib ikka hästi palju oma keeles, üks sõna võib tähendada mitut asja. Näiteks kakooku tähendab erinevaid vedelikke: vesi, vihm, piss, vannivesi jne Täts tähendab kõiki väikeseid lapsi olenemata vanusest. Ka väikest õde kutsub nii. Kaaga tähendab kõiki sulelisi: linnud, kanad, pardid, aga võib ka tähendada kiike või kiikumist. Kukk ongi kukk. Väähu tähendab kõiki auke, ka kruviauke või kraave. Auto on tutuu, rong ja traktor kruu või midagi taolist. Äge sõna on veel kruah-kruah, mis tähendab krokodilli ja konna. Kusjuures r-i ta veidi põristab nagu issigi. Neid sõnu on veel ja veel, aga need sellised põnevamad. Kõiki pereliikmeid nimetab: ihhi, nenna (vend), däda (õde), täts (Mirtel), mamma (vanaema). Lõpuks on hakanud ka emme kohta midagi ütlema, aga see on väga kummaline: eh-eh-hee. Paneb ka kaks sõna kokku: kaka pähh, nenna mämm-mämm jne Kui midagi soovib, mida öelda ei oska, siis võtab käest kinni ja viib. Päris raske oleks tal lasteaias hakkama saada, sest seal ei saada ta keelest aru. Õnneks ei plaani teda niipea lasteaeda viia.

Robert söömas 06.11.2020


Lutitita väikese õe mänguasjadega mängimas

Roberti lemmiktegevus on endiselt legodega mängimine. Neid on tal suur kastitäis ja hea meelega ehitab ja mängib ka üksi, kuid siiski kellegagi koos on veel põnevam. Kuna mina olen kahjuks suhteliselt hõivatud Mirteliga, siis enamasti mängib issiga. Robertile meeldivad väga ka kõiksugu masinad ja raamatud, eriti need, kus on auto pildid.  Veel meeldib talle issi töö juures käia, sest seal on nii äge  viiuauto (tuletõrjeauto).

02.11.2020 Väike päästja










Õues üritame käia 2x päevas, kuigi see õhtune käik jääb aina rohkem pimeda peale, sest Robert magab umbes kolmeni ja siis ongi varsti juba pime. Nii ootan, et valget aega oleks rohkem, sest mulle väga meeldib õues lastega. Mirtel tudub siis tavaliselt kärus ja mina saa veidi rahu ja rohkem Robertiga tegeleda. Toas on mul seda aega raske leida. Hommikupoole käime tavaliselt poes, mis asub umbes 1,5 km kaugusel, nii et paras pikk maa. Robert ei soovi eriti kärus ka istuda, et kiiremini saaks. Tegelikult on hea ka kui ta rohkem käib. Nii me siis tuterdame ja vaatame igat oksa ja käbi ja viskame kive vette või turnime raudteejaamas rongidel. Aias on ka meil päris palju tegevust: Robertile meeldib kiikuda, liumäest alla lasta, koera vee sees solberdada, aiamaal mulla sees sonkida, liivakastis mängida, elektriautoga sõita, batuudil hüpata ja ühes vanaaegses sõidukis mängida. Kindlasti on neid asju veel, mis kohe meelde ei tule. Üpris tihti käime ka lähedalasuvaid kanu vaatamas ja veidi harvem metsas, kus Robertile väga meeldib. Seal ta saab vabalt olla ja joosta, oksi korjata ja neid koerale visata jne

Aias..

Metsas

Ronge vaatamas


Robert oli kaheaastaseks saades päris suur poiss: 19kg raske ja 95cm pikk, peaümbermõõt 50cm. Magab ta lõpuks ometi paremini. Ööunne jääb umbes 21.00 ja hommikul ärkab 6-7 ajal. Hommiku poole ööd muutub rahutuks ja tahab emme kaissu. Päeval magab umbes 13.00-15,00, vahel vähem, vahel rohkem. Õnneks ta päeval vahepeal enam üles ei ärka. Päris raske oleks muidu Mirteli juurest ära minna.


07.11.2020 Esimene minisünna

Mirtel on ka jõudsasti kosunud. Esimese kuuga võttis 2kg juurde ehk siis 1kuuselt kaalus 6kg (sündides 4026g) ja pikkuseks oli 57,5cm (sündides 53cm). Millegipärast olen kõik lapsed rinnapiimaga paksuks toitnud. Ei tea, kas mul siis nii rammus piim? Samas taktika on mul küll selline, et annan niipalju rinda kui soovib ja nii kui nutma hakkab, siis ikka tiss suhu. 

18.11.2020 Üks lemmikasendeid issi süles

21.11.2020 väike naeratus

20.11.2020 tahan tuttu


Mirtel magab õnneks endiselt hästi. Tundub, et ta koguaeg magab🙂 Umbes tunnike on üleval, siis hakkab jälle jorisema ja tahab tuttu. Mirteli päevakava on hetkel umbes selline: ärkab 8.00, siis uuesti jääb tuttu umbes 9.30, siis lähme varsti õue. Ärkab umbes 11.30, siis läheb tuttu koos Robertiga umbes 13.00. Ärkavad 15.00 ajal, uuesti tuttu umbes 16.00, siis õue. See uni veidi lühem, umbes tunnike. Umbes 18.00-20.00 on kõige raskem aeg, sest siis ta on kõige rahutum ja viriseb palju. See on selline aeg kui Robert ka soovib aega ja tähelepanu. 20.00 hakkan lapsi magama panema ja hiljemalt üheksa ajal magavad mõlemad. Robert jääb tavaliselt varem, Mirtel vahel vahib lihtsalt ringi ja jääb unne umbes 22.00 ajal.  Enamasti pean ma aga kõik endast andma: Mirtel on tissi otsas, samal ajal võimlen ta jalgadega, et gaase välja saada, kõrva ääres mängib white noise ja Robert ronib mu otsas ja otsib kõhtu. Ta on väiksest peale kõhuhull, pea peab kõhu peal olema ja kellelgi teisel mu kõhtu puutuda ei luba. Kui Mirtel on magama jäänud, siis tõstan ta oma võrevoodisse. Öösel ärkab ta paar-kolm korda, siis võtan enda juurde ja pärast tõstan tagasi. Kui ta öösel ärkab, siis ta ei hakka nutma, vaid hoopis suuga matsutama ja rusikat imema😃 Kui ma välja ei tee, siis hakkab ägisema. 

Peaaegu koguaeg nii😆 19.11.2020

Meie magala, issi magab seal autodega voodis😅 20.11.2020


Roberti voodi on meie voodi kõrval, aga seal ta väga ei maga, rohkem ikka meie voodis. Issi magab meie vahel, et Robert kogemata Mirteli otsa ei keeraks, aga hommiku poole ööd ronib ta üle issi mind otsima, ja kui keelata, siis hakkab nutma. Hommikuks ongi selline seis tavaliselt, et mina magan ühes voodi servas ja issi magab Roberti väikeses voodis, Robert laiutab põiki keskel😂 Oleme mõelnud Robertile uue autokujulise voodi osta ja ta oma tuppa või siis vähemalt meie voodist kaugemale magama panna, aga ei tea, kuidas see üldse kujuneks? Olen kõigile soovitustele avatud.

01.12.2020



Mirtel hakkab üha enam kõike jälgima, vaatab liikuvatele objektidele järele ja pöörab pead hääle suunas. Meeldib olla kõhuli ja küünartoengus jõuab veidi juba pead hoida. Teeb armsaid häälitsusi ja mängukaare all mängib tükk aega üksi, vahel jääb ka sinna tuttu. Kui kätest istuma tõmmata, siis hoiab tugevalt oma pead. Tõmbasin omale äpi The Wonder Weeks (https://play.google.com/store/apps/details?id=org.twisevictory.apps&hl=en_US&gl=US), kus kirjas, millal Mirtelil jälle uus kasvuspurt on. Äpp on küll tasuline, aga tasub ära. Kasvuspurtide ajal on laps virilam ja vajab rohkem tähelepanu. Pärast spurti on laps tavaliselt jälle mingi uue oskuse selgeks saanud ja jõudsalt kasvanud. Teise kasvuspurdi algus läks küll päevapealt täppi. Siin on täpselt beebi arenguetapid lahti kirjutatud https://beebipaevik.wordpress.com/lapse-arenguetapid/

Nüüdseks olen ka Eesti Lasterikaste Perede Liidu liige. Täpsemalt kuulun Läänemaa Suurperede Liitu.  Kuigi olen viiekordne ema, siis sinna kuulumiseks peab olema vähemalt 4 alla 18aastast last. Kes oleks võinud seda arvata, et mul kunagi niipalju lapsi on? Igatahes ootan huviga põnevaid ja vahvaid üritusi. Lõppeks ainult see koroonajama juba ära.

Kirjutasin eelmises postituses, et liitusin Kõhukliiniku programmiga, et peale sünnitust õigesti taastuda. Olen nüüd juba umbes 6 nädalat igapäevaselt vaagnapõhja- ja süvalihaseid treeninud. Ei ütleks, et kõht kuidagi lame oleks, aga samas pole ta mul kunagi lame olnudki. Eks lapseootused on oma töö teinud ja loomulikult ka mitteteadlik treenimine. Et kõhtu lamedaks saada, ei pea mitte sadu istessetõuse tegema, vaid aitab hoopis kõhu süvalihaste treening, õigesti hingamine ja kehahoiak. Kindlasti mõjuvad harjutused aga hästi ja ega nii ruttu saagi veel tulemust oodata. Kahjuks tundub seekord, et mu kaal nii kiiresti ei lange nagu Robertiga. Eks Robertiga oli mässamist algul rohkem: vähemalt 3x päevas pidin õues kärutama, sest toas ja seisvas kärus Robert ei maganud. Kui ta just õues ei maganud, siis oli ta 24/7 tissi otsas. Olen alla võtnud umbes 13kg, rasedusega kogunes umbes 21 lisakilo. Eesmärgiks on mul alla võtta 1 kuu 1kg. Hetkel olen järje peal. Kasutan ka MyFitnessPal äppi, mis ühildub mu Garmin Vivoactive pulsikellaga. Äppi sisestan iga päev kõik oma toidud ja jälgin, et päevane kaloraaž ja kulutatud energia hulk oleks tasakaalus.





20.10.2020                 01.12.2020


Kuna beebi kasvab nii kiiresti ja esimesed nunnud riided on juba väikeseks jäänud, siis on mul pakkuda kotitäis riideid ja talvekombe ja kandelina jms beebi staffi. Kui sul on vaja või tead kedagi, kel soovi, siis anna märku. 

Oleksin väga tänulik kui keegi oskaks soovitada, kust ja millist õhuniisutajat osta, sest meil on hästi kuiv õhk ja beebi nina läheb öösel nii kinni. Kahju on kohe kuulata ta nohisemist. Õhuniisutajaid müüakse nii palju erinevaid, ei oska üldse valida. Võiks olla soodne ja hea. Või on kellelgi äkki kasutatut pakkuda? Ja veel olen avatud soovitustele ja pakkumistele, kust saaks odavaid talverehve meie armsale suurpereautole, Chrysler Grand Voyagerile. Võite julgelt ka kasutatuid pakkuda (225/65 R17). Imedesse tuleb ju uskuda🙏

19.11.2020



Comments

Popular posts from this blog

Kõik teed on valla

Tahan sünnitama...

Vähist, volikogust, unistustest, seiklustest, lastest.