Kakamisest, kuumusest, reisipotist ja muust...

Kõige nunnum tirts 07.07.2021



Oi, kui ilus ja soe suvi on olnud.  Kohati isegi liiga soe, nii ei jaksa enam midagi teha, ainult toas passida ja õhksoojuspumbal jahutada lasta. Õnneks hommikuti on ikka veidi lahedam, saab oma tähtsad poeringid ja jalutamised ära teha. Mina käin muidugi käruga jooksmas või teen õues trenni iga ilmaga. Hea võimalus päikest võtta. Bikiinid selga ja õue +30kraadise kuumusega hantlitega vehkima. 

Väike näide siin:

11.07.2021


Muidu ei mäletagi, et millalgi oleks jaanipäeva paiku +25kraadist temperatuuri olnud. Nüüd on juba üle kuu aja kuumalaine olnud ja lõppu ka ei paista. Vihma pole ka väga sadanud, kõik kuivab. Õnneks kaevus vett jagub ja Priit kastab igaõhtu lilli ja kasvuhoones taimi. Tegelikult võiks muru ka kasta, aga kes see jaksab. Niigi on õhtuti päris raske Priitu kastma saata, sest lastega nii palju tegemist. 


Hommikusel poeringil 22.06.2021



Selliste ilmadega võiks muidugi kuskil mere ääres varbad vees peesitada, aga olen kindel, et ega Robert mul tšillida ikka laseks, ta põgeneks kohe sügavasse vette. Oleme paar korda kodu lähedal asuvas Valgevälja karjääris ning Rohuküla rannas käinud ja seal on ikka pidev jälgimine. Koguaeg pean võitlema, et Robert ülepea vette ei lipsaks. Paar korda on ta vee alla ka vajunud, aga see teda üldse ei häiri. Ma ei saa aru, kuidas ta üldse ei karda? Ta juba pisikesest peale selline veeloom, võibolla seetõttu, et käisime päris beebina teda ujutamas? Mirtel ei arva aga ühestki veekogust suurt midagi. Ta lihtsalt istub veidi häiritud näoga ja ei saa aru, et miks ta seal märja ja külma vee sees olema peab🤣 Ehk talle hakkab veel meeldima? Mina olen küll väikesest peale täielik veehull olnud. Eks isa utsitas ka mind alati ja õpetas ujuma. Ta oli ise väga hea ujuja. Mäletan eredalt, et muidu olin väiksena suht silmapaistmatu kuju, aga koolis ujumise algõppes olin parim ujuja.


Koduses basseinis on ka tore 19.-20.juuni 2021


Valgevälja karjääris 29.06.2021

Printsessi emotsioonid veekogu ääres 29.06.2021

Üks parimaid randu Haapsalu lähiümbruses...
Rohuküla rand 07.07.2021

...ainuke viga, et kallas ja sisseminek on kivised...
paari meetri kaugusel aga ilus liivane põhi.
07.07.2021

Rannapiigad
07.07.2021


Peale juuni alguse Hiiumaa reisi plaanisime kohe Pärnusse põrutada, aga kahjuks jäime kõik ridamisi haigeks, mina kõige viimasena. Väga jube oli haige olla kui õues oli +32kraadine kuumus. Haiguse tõi meile ilmselt Eliise koolist, sest tal oli kõige esimesena hästi suur nohu ja paha olla. Siis jäid Mihkel ja Priit ja paari päeva pärast Robert ja Mirtel. Mirtelil oli esimest korda palavik 38,5 kraadi ja ta sai palavikualandajat. Õnneks läks lastel kuidagi kergemalt ja Mirtelil oli ka ainult 1 päev palavik. Robertil oli väike palavik. Priidul ja mul oli mitu päeva hästi paha olla ja suur nohu. Mul oli ka kurk hästi haige. Ei mäletagi, et oleks suvel nii haige olnud. Igatahes nüüd oleme terved ja valmis seiklusteks.

Ilmselt ei jõua enne Rootsi reisi (mida me väga - väga ootame) kuskile minna. Esiteks oli jama, et meie suurel Voyageril oli konditsioneer katki, pidi tüüpviga olema. Tellisime küll uue jupi, aga selle kohalejõudmine võttis aega ja siis veel remontimine. Priit vahetas õnneks ise jupi ära (no on ikka ideaalne mees, kõike oskab🙂), sest me ei raatsinud veel lisaks paar sotti välja käia, niigi maksis puuduv jupp 200€ ringis. Õnneks sai korda, sest sellise kuumaga ilma konditsioneerita sõita on täielik piin. Väikese Hondaga ei tahaks ka kaugele reisida, sest siis istume nagu silgud pütis ja sinna pagassi ei mahu suur käru Bumbleride Twin ka ära. Robert on viimasel ajal hästi palju hakanud kärus istuma. Võibolla sellepärast, et palavaga raske liikuda? Igatahes mulle see sobib, sest siis saab kaugemale ja kiiremalt liikuda. Lühema, umbes 100kilomeetrise otsa kannatab muidugi Hondaga ära. Käisime ükspäev sellega Tallinnas loomaaias ja õel külas. Ilm oli muidugi jälle superpalav. Tore, et Cesilia ja Steven ka meiega liitusid. 

Bumbleride Indie`de kokkutulek loomaaias 29.06.2021


Noorima tütrega (8kuune)

Vanima tütrega (24a)

Meie kamp

Issi tütar

Issi poeg

Ai kui mõnus...



Kamp kalleid


Kohustuslik

Cesilia ja Steven

Oma musiga




Sotsiaalmeediasse kirjutasin meie toredast päevast nii:

Täna (30.06.2021) käisin oma 4 lapse ja lapselapsega loomaaias ja õel külas. Viies laps on tantsulaagris ja ei saanud meie väljasõidust osa. Nii mõnus ilm ja imeline suvi. Lapsed pidasid hästi vastu. No mul oli kõik muidugi planeeritud ka: varakult tõusmine (mitte, et ma muidu hilja ärkaks, aga Priit ja Mihkel magavad muidu kauem), Mirteli esimese une ajal Tallinna sõit, otse loomaaeda. Mirtel istus terve aja ilusasti kärus, Robert kõndis või istus loomaaiakärus. Umbes 2 tundi olime loomaaias ja siis sõitsime õe juurde Kristiinesse, kus meid ootas kaetud laud😋 Kõiki loomi muidugi näha ei jõudnud, aga ma püüdsin ennetada laste näljakisa (see on õudne🙂) ja ma arvan, et õnnestus. Mirteli teise une ajal sõitsime koju. Robert muidugi magama ei jäänud, aga ta pidas üsna hästi vastu ja läks õhtul varem magama. Üks asi on veel tore, et Robert on päeval mähkmevaba, või noh, ainult magamise ajal paneme. Ostsin talle reisipoti ja sellest on niipalju abi olnud: igale poole saab kaasa võtta ja kasutada, isegi poes riiulite vahel🤣. Soovitan! Ostsin selle siit: https://www.reisipisik.ee/lastekaubad-reisile/laste-reisipott/my-carry-potty-pissipott-sinine


Nii armas pott ju, ei saa arugi, mis otstarbeks mõeldud😅 10.07.2021

See reisipott on tõesti hea asi ja armas ka veel pealekauba. Valisime dinosaurusega ja see sai kohe Roberti lemmikuks, kuigi hind on ikka tavalise pissipoti kohta küllaltki soolane (34,90€).  Samas tavalist potti oleks ka väga tüütu kaasas tassida. Hiiumaale unustasime poti kaasa võtta ja üsna keeruline oli, sest suure poti vastu on tal mingisugune tõrge. Siis pidime ikka mähkme panema. Nüüd on aga kõik oluliselt lihtsam. Ta alati ütleb kui pissihäda on ja läheb potile. Veidi suudab ka kannatada. Suurem jama on aga kakamisega. Nimelt ta ei oska potti kakada. Mõned korrad on küll sinna suure surmaga tulnud. See kakatrall on meil praegu igapäevane. Kui häda peale tuleb, siis ta hakkab nutma, hüppama, peput taha punni ajama, kokkusurutud jalgadega käima. Kui ütleme, et mine potile, siis korra istub ja hüppab siis kohe püsti, pluss keegi peab temaga seal koos istuma. Mõnikord kestab see tunde ja lõppeb ikka sellega, et teeb maha, sest enamasti on ta toas praegu ilma püksata, või siis püksi. See on aga nii väsitav, sest vahepeal on vaja ju Mirteliga ka tegeleda vms Mähkmega oli ilmselgelt lihtsam, läks ja lasi lihtsalt täis. Oeh, suurim soov on praegu, et ta potti kakamise ära õpiks, siis jääb veel ainult ööde mähkmevabaks saamine. Ja siis veel lutist vabanemine. Kui päeval suudame talle ikka selgeks teha, et lutti pole vaja, siis enne päeva- ja ööund on see ikka vajalik aksessuaar. Lohutan end sellega, et ega kõike korraga ikka saa. Õnneks ei arva Mirtel siiani lutist mitte midagi.


07.07.2021
19.06.2021
19.06.2021

Tahtsin seda postitust hoopis Mirtelist kirjutada, aga millegipärast kaldun koguaeg teemast kõrvale😄 Mirtel sai juba 9kuuseks. Mida ta siis teha oskab? Nunnu olla, vastaksin kohe esimesena😀 Võrreldes Robertiga on Mirtel kordades rahulikum ja laseb emmel ja issil palju rohkem asju teha. Päevased magamised on olnud veidi lühikesed, aga nüüd, kui hakkasin talle lisaks rauasiirupit ja B12 vitamiini andma, muutus kõik paremaks. Lasime proovid teha ja selgus, et Mirtelil on mõlema vitamiini tase väga madal. Tellisin kohe Nõgelist rauasiirupi ja B-12 tilgad. Millegipärast usaldan neid Nõgeli tooteid enim, need ju kirjade järgi lisaainetevabad ja mahedalt toodetud jne. Pruukisin raseduse ajal ka sama firma rauapreparaati (ei tekitanud mingeid vaevusi) ja lastele annan Nõgeli D-vitamiini. Tellisin need siit: https://nogelorganics.com/epood/

Päevakava on Mirtelil hetkel selline:

  • 6.30 äratus (see tähendab, et Mirtel äratab mind ja me hiilime vaikselt teiste kõrvalt ära)
  • 7.00 hommikusöök
  • 9.30 -10.30 esimene uinak
  • 12.00 lõunasöök
  • 13.30-15.30 lõunauni
  • 17.00 õhtusöök
  • 20.30 ööuni
Päris täpselt need kellaajad pole, aga enam vähem siia-sinna. Kahe une peale läks suhteliselt hiljuti (8,5kuuselt). Pole ju mõtet teda õhtul 3ndat korda magama panna. Parem mingu varem, siis saan enda jaoks ka veidi aega. Robert ärkab hommikul koos issiga umbes kaheksa ajal, lõunaune oleme sättinud samale ajale, seetõttu läheb Robert veidi hiljem. Samas on ikka nii hea kui nad samal ajal magavad, kuigi üks voodis ja teine kärus. Mirtel jääb kärus rutem tuttu ja magab ka kauem. Mina saan siis samal ajal käruga jooksmas käia või kodus trenni teha. 
Kui keegi peaks küsima, mis on mu hea vormi saladus, siis on vastus ainult üks: "Tehke lapsi ja soovitavalt mitu tükki järjest!" Lapsed hoiavad mind pidevas liikumises. Nii kaovadki kilod isegi ohtralt maiustades nagu võluväel. 

Mulle meeldib väga rõhutada, et Mirtelil on sinised silmad. Minul ja mu ülejäänud lastel on kõigil pruunid või rohekas-pruunid silmad. Priidul on hallid. Mina olen kogu elu omale siniseid soovinud. Mirtelil on hetkel veel nii ilusad sinised silmad. Ikka loodan, et ehk jäävadki.
Sinisilm koos pruunisilmse keskmise õe Eliisega 06.07.2021

Mirteli oskustest veel niipalju, et roomab kiiresti toast tuppa, ei käputa, aga harjutab asendit. Seisab toe najal veidi püsti. Ütleb viisakalt aitäh, hambaid veel ei ole. Talle meeldib vasaku külje peal maailma jälgida. Vahel ajab siis tugikäe päris sirgeks ja võtab  peaaegu istumisasendi. Istub väga hästi ja kukkumata umbes alates 8 kuust saati. Mäletan, et Robert küll nii tubli polnud, hakkas hiljem roomama, istuma, seisma. Tegelikult ma ise ei tahtnud Robertit istuma panna, sest olin kuulnud, et kui iseseisvalt istuma ei lähe, siis veel ei tohi panna jne Et selg nõrk vms Tagajärg oli aga selline, et tal polnud hiljem üldse tasakaalu, kukkus koguaeg külili ja seistes kukkus selili, kuigi ise oli end püsti vinnanud. Järelikult tuleb ikka varem hakata tasakaalu harjutama. 
9kuuse Roberti arengust loe siit: https://illekas.blogspot.com/2019/08/
Kaalu on Mirtelil 12,9 kg ja pikkust 75cm Talle meeldib väga õues olla ja kiikuda. Toas on juba kõik nii igav, õues aga kõik nii huvitav. Hakkab kohe kilkama kui juba trepi peale lähme. Veel meeldivad talle laulud ja et keegi laulaks talle.

Külje peal on tore maailma uudistada 20.06.2021

Põlvili diivani ääres 22.06.2021

Harjutame vaikselt tasakaalu
06.07.2021

Mirtel hakkas iseseisvalt istuma umbes 8kuuselt 06.07.2021

Küljetango🤣 06.07.2021

Mirtelile meeldib väga kiikuda
19.06.2021


Lisatoiduga on praegu nii mõnusad ajad, kõike värsket on nii palju. Hommikuti sööme putru, Mirtelile teen veel ilma piimata, aga varsti peaks piimaga proovima teha. Lõunaks teen tavaliselt ahjus juurikaid, suvikõrvitsat ja kartuleid vms, kõrvale liha, kala või hakkliharulle. Mirtelile püreestan ja annan lusikaga. Kõige rohkem maitseb talle porgand. Mirteli toidu teen eraldi, ilma soolata. Õhtul sööme sama. Olen proovinud talle ka mõned korrad Kreeka jogurtit anda, segan nende tuubis beebipüreedega, näiteks pirn-banaan, mango, maasika smuuti vms. Lisaks ka veel näputoitu: banaani, pirni, maasikaid, kamapalle, röstsaia jms Vahel annan ka poepüreesid, aga emme omasid süüakse isukamalt😋 Rinda saab Mirtel endiselt niipalju kui soovib. Päeval ta väga ei tahagi, aga öösel on selle eest koguaeg tissi otsas. Esimese une, alates magamapanekust teeb veidi pikema, nii umbes 3-4 tundi, siis aga läheb see trall lahti. Hakkab nihelema, virisema ja tissi otsima. Magame kõik neljakesti ühes voodis. Mirteli ja Roberti voodid on küll meie voodi kõrval, aga seal ei taha keegi eriti magada. Ma olen nii väsinud külgede peal sundasendis magamisest. Nii tahaks juba normaalselt selili või kõhuli magada. 

Tore, et Rootsis on nakkuskordaja nii madalale langenud, et me ei pea enan Eestisse naastes isolatsiooni jääma. Rootsi minekuks pean testi tegema ainult mina, sest alla 18aastastelt ei nõuta ja Priit on vaktsineeritud. Õnneks saab seda sadamas paar tundi enne teha ja kuna meil on ostetud sviit, siis tasuta. Nõme ainult, et üldse mingit testi tegema peab, sest see on ju selge, et kui ma haige olen, siis ei lähe. Loodan siiski, et piirangud nüüd karmimaks ei lähe jälle, sest tundub, et uus laine algab....

Nii me siis iga päev elame. Kogu aeg millegi ootuses ja lootuses, et millalgi lihtsamaks läheb. Et näiteks kunagi saaksime ka Priiduga kahekesti kuskile minna. Ja et varsti saaksin normaalselt magada ning päeva jooksul oleks enda asjade tegemiseks rohkem kui 5 minutit.


Armas väike koerajalutaja Robert 24.06.2021



Tegelikult peaks hoopis nautima hetke, vähem närvitsema ja rohkem laskma asjadel minna. Aga see on nii raske. Lapsed on ju väikesed ja nunnud nii lühikest aega. Tean ju omast käestki. Cesilial (24a) juba oma elu, pere ja laps, Eliise (16a) ei vaja hetkel üldse enam emmet. Kui, siis ainult asjade ostmiseks jne Meiega koos ta enam käia ei soovi. Mihkel (12a) veel õnneks tahab. Loodan, et poisid on üldse veidi kauem nõus koos vanematega käima. Mihklist on muidugi ka tohutu suur abi laste hoidmisel. Ma ei kujuta ette, mida ilma temata peale hakkaksin. Ja Roberti jaoks on ta hetkel suurim influencer. Kõike, mida suur vend ütleb või teeb, tuleb järele korrata ja teha. Isegi uute sõnadega on nii. Tänu Mihklile on Robert palju sõnu hakanud ütlema, näiteks kiik, nahk, beež jne. Mina õpetasin talle tiss ütlema. Ükspäev sai ta selgeks sõna piss, muidu oli kõik kaka🙈 Nii need sõnad tulevad. Lootus on, et Robert hakkab ühel päeval selgelt rääkima. Praegu ta seletab ikka palju asju omas keeles ja vahetpidamata ja kõige kõvemini. Ükskõik, kus me oleme, Roberti hääl on ikka üle kõige.

Kuna reisida pole vahepeal palju jõudnud, siis käisime hoopis maal ema/mammat aitamas. Ta ju nii üksi seal ja ootab koguaeg inimesi. Tegelikult oli Mihkli töö puud kuuri laduda, lõpuks aitasime aga kõik. Isegi vanaisa ( Priidu isa) käis meid aitamas. Nii tore oli maal käia, kuigi aeg oli nii piiratud. Tahtsin ju enne Roberti lõunaund (umbes 13.00) koju tagasi jõuda. Samas parem vähe kui üldse mitte. Puud said igaljuhul laotud🙂 Tore, et ka vanaisa on hakanud jälle lastelastega veidi tegelema.

Vanaisa tuli külla lapselastega tegelema
26.06.2021

Mihkel puid ladumas 25.06.2021

Ma ka aitasin 25.06.2021

Mirtel mammaga 25.06.2021

Minu maatee, kus väiksena on niiiii palju sõidetud 25.06.2021


Maal olen õnnelik❤ 03.07.2021

Ilus puu meie teeotsas 05.07.2021

Robert ja vanaisa laovad puid 07.07.2021


Mihkel ja Robert tööl 07.07.2021


Robert mängis suure kuuse käbidega ja toppis neid puuriida vahele:
07.07.2021

Robert ja käbid

Käbid puuriida vahel


Käisime jalutamas ja ilusaid autosi vaatamas:
11.07.2021

Mirtel proovis rattasõitu😍
Vanema venna Roberti ratas
02.07.2021

...ja rattakärus sõitu...


Pikema sõidu jaoks ta ikka natuke väike
09.07.2021

Nii tore kui keegi külla tuleb ja pere kokku saab:
Mina oma järeltulijatega 05.07.2021



Comments

Popular posts from this blog

Kõik teed on valla

Tahan sünnitama...

Vähist, volikogust, unistustest, seiklustest, lastest.