Meie pere lemmikküpsetised vol 3: sibulapirukas



Millegipärast meeldib mulle rohkem küpsetada kui keeta või praadida. Võibolla sellepärast, et küpsetised tulevad mul peaaegu alati hästi välja ja ahjus tehtud road maitsevad ka paremini. Näiteks soolastest toitudest ahjujuurikad, pikkpoiss, makaroni- või kartulivorm, erinevad pirukad spinati-lõhe või tomati-fetajuustu täidisega. Magusatest kookidest, tortidest kringlitest rääkimata.

Üheks meie pere ammuseks lemmikuks on sibulapirukas, mis oma lihtsuse tõttu õnnestub ka algajal ja maitseb kõigile. Pealegi saab oma fantaasia lendu lasta ja täidisega eksperimenteerida. Olen seda imelist pirukat pakkunud ka sünnipäevadel ja alati on pann ruttu tühjaks söödud. Huvitav on veel see, et väiksena, ja ka veidi suuremana, mulle sibul üldse ei maitsenud. Hiljem hakkasin sibulat lisama lihatoitudele, enam ei kujutaks kotlette ilma selle lisandita ettegi. See pirukas aga koosnebki suures osas sibulast ja maitseb ülihästi ka lastele😋

Vajalikud koostisosad:

500 g (1 pakk) pärmi-lehttainast

Vähemalt 5 sibulat, sobivad ka punased

4 marineeritud kurki + kurgimarinaadi

(Tomatihooajal lisan ohtralt tomateid, paprikat, suvikõrvitsat vms)

Veidi toiduõli

Maitseaineid


Valmistamine:

Kõigepealt võtan taigna sügavkülmast sulama (umbes paar tundi enne). Seejärel asun pirukatäidist valmistama. Alati võib ka suurema portsu täidist valmis teha, seisab kenasti külmkapis paar päeva, õhukindlalt ilmselt ka kauem. Täidise valmistamine ongi selle piruka juures aeganõudvaim osa, sest seda peab pannil või potis umbes 45 minutit hautama, ülejäänu läheb kiirelt.






Kuni tainas sulab, koorin ja hakin sibulad, kurgid ja soovi korral tomatid, paprika vms. Niristan pannile sortsu oliiviõli ja praen sibulat koos kurkumiga kuumas õlis õrnalt pruunikaks,  seejärel lisan hakitud kurgi (tomatid, paprika vms ka) ja kallan peale ohtralt kurgimarinaadi, lisan veidi soola ja näpuotsatäie suhkrut ja jätan kaane alla õrnal tulel podisema umbes 45 minutiks. Kui kaanega ei kata, siis aurab vesi suht ruttu ära ja hakkab kõrbema. Vahepeal segan ja lisan vajadusel marinaadi või vett. Kui sibul on pehme, eemaldan kaane ja hautan veidi veel, et vedelik ära auraks. Siis peab aga väga jälgima, et kõrbema ei läheks. Vedeliku võib muidugi ka niisama ära kallata. Kui tahad aga pikemalt säilitada, siis kalla koos vedelikuga steriliseeritud purki ja sulge õhukindlalt.

Edasi on mitu varianti. Esimeseks võimaluseks on teha tagurpidi pirukas, kus laotan ühtlaselt eelpool valmistatud segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning katan selle lahtirullitud taignaga. 

Teise variandina jagan taigna kaheks, ühe poole laotan küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, seejärel laotan sinna sibulasegu, ja katan ülejäänud lahtirullitud taignaga. Tavaliselt kasutan seda varianti siis, kui on 2 pakki tainast. Muidugi peab siis segu ka rohkem olema. Nii on ka veidi lihtsam süüa, sest kate ei pudise laiali.

Ahjus küpseb pirukas umbes 200° juures, kuni on pealt kuldne ja krõbe, umbes 15-20 minutit. Mul on pöördõhuga ahi, seal küpseb rutemgi.



Pirukas maitseb hästi ka järgmisel päeval ning isegi külmalt.

Head isu😋

 Eelmised blogipostitused toitudest:

http://illekas.blogspot.com/2021/02/meie-pere-lemmikkupsetised-vol-1.html

http://illekas.blogspot.com/2022/08/meie-pere-lemmikkupsetised-suvikorvitsa.html


Comments

Popular posts from this blog

Kõik teed on valla

Tahan sünnitama...

Vähist, volikogust, unistustest, seiklustest, lastest.